Naam: Pleun Trommelen
Functie: Sociotherapeut MBT/GIT-PD
In dienst sinds: Mei 2018

‘Verbinding maken: dat leer je niet uit een boek’

“Solliciteren bij de Viersprong zag ik als een grote en uitdagende stap. Ik was ervan overtuigd dat de Viersprong een organisatie was waar ik mezelf verder kon ontwikkelen, zowel vanuit het grote behandelaanbod als vanuit de expertise van alle disciplines. Maar zat zo’n gespecialiseerde, hoog aangeschreven organisatie wel op mij te wachten? Dat bleek gelukkig wel degelijk het geval, inmiddels werk ik alweer ruim drie jaar met veel plezier als individueel en groepstherapeut.”

“Tot februari 2021 werkte ik binnen het behandelprogramma Mentalization Based Treatment (MBT) als individueel sociotherapeut en groepstherapeut. Hiervoor heb ik mij middels trainingen en supervisies mogen laten opleiden tot MBT basistherapeut. MBT is een therapie waarin we de cliënt leert eigen acties, gevoelens en die van anderen te begrijpen. Hiervoor zet je jezelf als het ware in om hen iets duidelijk te maken. Ik heb ontdekt dat ik goed de verbinding kan leggen met cliënten, vanuit een intrinsieke betrokkenheid bij die ander. Dat leer je niet uit een boek.”

“Inmiddels is het MBT-team op onze locatie helaas opgeheven omdat er te weinig behandelaars te vinden waren’. Ontzettend zonde. Reden te meer waarom ik graag een bijdrage lever aan deze website. Ondanks het teleurstellende besluit wat we hebben moeten nemen is het ons gelukt alle cliënten goed onder te brengen en crisissituaties te voorkomen. Dat is te danken aan de goede interne samenwerking met collega’s, zowel binnen Den Bosch als Viersprongbreed. Vanuit allerlei regio’s en behandelteams kwam ondersteuning om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dat geeft een fijn gevoel.”

“Zelf maak ik nu deel uit van het team GIT-PD waar ik ook als individueel -en groepstherapeut werkzaam ben. De doelgroep betreft ook mensen met een persoonlijkheidsstoornis. Het vergroten van het mentaliserend vermogen komt hier ook in terug naast dat we de cliënten interpersoonlijke vaardigheden aanleren om bijvoorbeeld op een goede manier moeilijke gevoelens bespreekbaar te maken. Zonder dat dit leidt tot escalaties, maar juist tot nabijheid, verbinding en samenwerking. Enorm interessant!”

“Na drie leerzame en uitdagende jaren ervaar ik dat mijn zelfvertrouwen, kennis en expertise is gegroeid en kijk ik uit naar een toekomst binnen de Viersprong waarin ik mij nog verder mag ontwikkelen.”

“Mocht je kiezen voor de Viersprong dan kom je te werken in een omgeving met enorm veel expertise op alle niveaus. Maar: veel meer nog dan om de concrete theoretische kennis die je meebrengt, gaat het bij de Viersprong om je persoonlijkheid en hetgeen jij nodig hebt om je te ontwikelen. Spreekt dat je aan en ben je bereid om te leren? Dan zit je hier goed.”

Bekijk ook de ervaringen van:

Inge

Psychiater KKP-TA

Jirmeja

GZ psycholoog
jeugd/volwassenen

Mark

MST-CAN therapeut

Pleun

Sociotherapeut MBT/GIT-PD

Marieke

Bestuurssecretaris en senior onderzoeker