Naam: Mark Erlings
Functie: MST-CAN therapeut
In dienst sinds: November 2019

‘Als MST therapeut kun je écht een verschil maken’

“Tijdens mijn eerste werkweek bij de Viersprong sprak ik met drie gezinnen, zat ik bij een oom en tante van een cliënt op de bank én zag ik twee scholen, het politiebureau en de rechtbank van binnen. Niet bepaald saai, toch?”

“Die enorme afwisseling spreekt me nog altijd erg aan. Wat dat betreft zit ik hier helemaal op mijn plek; in mijn werk als therapeut is het echt never a dull moment. Ik ben bij de Viersprong begonnen als regulier MST therapeut. MST staat voor Multi Systeem Therapie en richt zich op jongeren tussen de 12 en 18 met ernstige gedragsproblemen. Met de therapie bieden we de jongeren weer perspectief, door schoolgang te stimuleren, gedragsproblemen te verminderen en de gezinsrelaties te versterken. Een voorbeeld? Eén van mijn cliënten was al jaren niet of nauwelijks naar school gegaan en woonde vanwege zijn gedragsproblemen al een tijdje niet meer thuis. Uiteindelijk is het, dankzij een intensief traject bij de Viersprong, gelukt om hem om hem en zijn moeder te helpen. Hij woont weer thuis, gaat weer naar school, en de band met zijn moeder is verbeterd. Dan heb je als therapeut echt wel iets moois bereikt.”

“Inmiddels heb ik binnen de Viersprong de overstap gemaakt naar de functie van MST-CAN therapeut. Deze vorm van MST richt zich specifiek op gezinnen waar problemen als kindermishandeling en verwaarlozing voorkomen. Ons doel: weer meer rust en een veilige omgeving creëren.”

“Wat mij aanspreekt in MST is vooral het feit dat je de hele omgeving van de cliënt bij de therapie betrekt; je praat niet alleen met de cliënt zelf, maar ook met ouders, familieleden, docenten, de politie….Juist die context is enorm belangrijk als je echt wil komen tot een duurzame oplossing. En: het werkt! Het effect van MST is wetenschappelijk aangetoond. Ook voor mij als behandelaar is dat een fijn idee: bij de Viersprong kun je écht een verschil maken.”

Bekijk ook de ervaringen van:

Inge

Psychiater KKP-TA

Jirmeja

GZ psycholoog
jeugd/volwassenen

Mark

MST-CAN therapeut

Pleun

Sociotherapeut MBT/GIT-PD

Marieke

Bestuurssecretaris en senior onderzoeker