Naam: Inge Pijpelink
Functie: psychiater KKP-TA
In dienst sinds: Juli 2010

‘Durf verder te kijken’

“Een psychiatrische behandeling leunt vaak sterk op de inzet van medicatie, als belangrijke bouwsteen binnen het totale behandelplan. Al tijdens mijn opleiding was ik daarnaast ook erg geïnteresseerd in de onderliggende problematiek. Waaróm wordt iemand angstig of somber?”

“Als AIOS kreeg ik de kans om een jaar mee te lopen bij de Viersprong. Al snel merkte ik hoe effectief het kan zijn als je tijdens de behandeling inzet op een combinatie van psychiatrie en psychotherapie. Natuurlijk, als iemand ernstig depressief of angstig is, is het belangrijk dat hij of zij daarvoor de juiste behandeling krijgt. Maar uiteindelijk moet je ook voorbij die depressie of angststoornis kunnen en willen kijken: waarom kampt deze cliënt met dit probleem? En wat is er qua psychiatrische behandeling nodig om nu juist tot die kern te kunnen komen? Voor die bredere context, daar was en is binnen de Viersprong veel aandacht voor. Zo ging mijn hart voor de Viersprong echt open.”

“En dat hart voor de Viersprong klopt nog steeds flink. Na afronding van mijn opleiding ben ik hier blijven werken als psychiater. En nog altijd spreekt die werkwijze, met veel aandacht voor de onderliggende problemen van de cliënt, mij enorm aan. Verder is er binnen de Viersprong veel aandacht voor een goede werkbelasting. Als psychiater fungeer je buiten kantooruren af en toe als telefonische ‘achterwacht’ voor klinische cliënten in nood, maar daar zitten sowieso nog een medische dienst met een somatische verpleegkundige en een psychotherapeut tussen. Doorgaans weten die een acute crisis prima op te lossen voordat ze bij mij of een van mijn collega-psychiaters uitkomen.”

“Wat me verder aanspreekt is de aandacht voor ontwikkeling – er zijn tal van mogelijkheden om je verder in je vak te bekwamen – en de nadruk op onderzoek. Wat is de effectiviteit van een bepaalde behandelmethode? Wie geïnteresseerd is in dit soort onderzoeksvragen, kan binnen de Viersprong zijn hart ophalen.”

“Ik koos ooit voor dit vak omdat ik echt contact wilde maken met mensen. Dat lukt hier heel goed. Samen met de cliënt op zoek gaan naar onderliggende oorzaken en naar de optimale behandeling: juist dat maakt dit werk zo leuk.”

Bekijk ook de ervaringen van:

Inge

Psychiater KKP-TA

Jirmeja

GZ psycholoog
jeugd/volwassenen

Mark

MST-CAN therapeut

Pleun

Sociotherapeut MBT/GIT-PD

Marieke

Bestuurssecretaris en senior onderzoeker