Opleidingen
keuzestage psychotherapie voor AIOS
Opleidingen
keuzestage psychotherapie voor AIOS
Als onderdeel van de opleiding psychiatrie bieden we de keuzestage psychotherapie aan voor de duur van een jaar. Tijdens dit jaar ontwikkel je als toekomstig psychiater je psychotherapeutische kennis en vaardigheden. De Viersprong biedt de keuzestage psychotherapie aan op verschillende locaties (Amsterdam, Bergen op Zoom, Halsteren en Rotterdam). De verschillende stageplekken variëren, wat betreft de methodiek van psychotherapie en ook wat betreft de ambulante dan wel klinische behandelsetting. Je doet een flinke dosis kennis en werkervaring op over het behandelen van cliënten met persoonlijkheidsstoornissen. Als AIOS word je begeleid, gecoacht en opgeleid door ervaren psychiaters, supervisoren psychotherapie en de opleider. Je bent volwaardig lid van (een) multidisciplinaire team(s), waardoor je met andere collega’s van verschillende disciplines nauw samenwerkt en veel leert. Je kunt op al je collega’s terugvallen bij vragen of om mee te sparren. Naast je werk, is er ook ruimte voor opleiding en onderzoek. Je neemt de rol van psychotherapeut onder supervisie en (in een ander team) de rol van psychiater (in opleiding) eveneens onder supervisie. Je neemt deel aan de behandelplanbesprekingen en aan de intervisies. Onze organisatie maakt voor de opleiding deel uit van het Consortium Psychiatricum Nederland Zuid-West. Tegelijkertijd heeft de Viersprong een zelfstandige erkenning als stage psychotherapie dus AIOS uit alle opleidingsregio’s zijn meer dan welkom om zich onder te dompelen in de veelzijdige wereld van de psychotherapie! De AIOS doet zijn keuzejaar psychotherapie bij voorkeur in de laatste fase van de opleiding.
Sander hoe zag de stage eruit?
‘’De stageduur als AIOS bij de Viersprong bedraagt een jaar, in dit jaar geef ik psychotherapie onder supervisie van een klinisch psycholoog. De psychotherapie is een groepstherapie binnen de Transactionele Analyse (TA), hierbij maak ik deel uit van een multidisciplinair team. Daarnaast voer ik psychiatrische consulten uit voor een schematherapie groep en andere TA groepen dan waarbij ik de psychotherapie doe. Voor zowel de psychiatrische consulten als de psychotherapie heb ik een uur per week supervisie met de psychiater en de klinisch psycholoog. Regelmatig is er teambreed een supervisie of intervisie. Daarnaast ben ik betrokken bij diagnostiek en indicatiestelling, wat maakt dat het al met al een complete stage maakt in de psychotherapie. Ook is er veel aandacht voor mijn persoonlijke ontwikkeling in de vorm van een wekelijks mentoraat.’’
Wat vond je van de stage?
‘’Ik ben blij dat ik voor deze stage heb gekozen. Er heerst een prettige sfeer, mede doordat er niet alleen aandacht is voor de therapieën die gegeven worden, maar ook voor het uitvoerende team. Ik werd direct als onderdeel van het team opgenomen. Gezien de stageduur bij de Viersprong, in tegenstelling tot veel andere keuzestages, een jaar bedraagt is er ruimte om echt te investeren in de arts-cliëntrelatie en deze ook te onderhouden. Naast het feit dat het een brede stage is gericht op de psychotherapie, is er ook tijd en ruimte om de verdieping op te zoeken. De vele kundige collega’s die werkzaam binnen de Viersprong zijn makkelijk te benaderen, wat maakt dat ik mijn eigen leerproces zelf vorm kan geven. De betrokkenheid bij mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling ervaar ik als erg prettig.’’
Wat heeft de stage je gebracht?
‘’De stage heeft mij de mogelijkheid gegeven mijn reeds opgedane kennis van psychotherapie verder uit te breiden in de praktijk. Ik heb meer zicht gekregen op de doelgroep, maar ook de psychotherapeutische benadering van patiënten, en ben deze ook gaan toepassen in de psychiatrische consulteren onder supervisie van de psychiater. Dit heeft mij andere, bruikbare inzichten en behandelmogelijkheden gegeven op het gebied van communicatie en behandeling.’’
Afsluitende woorden:
“De psychotherapie stage bij de Viersprong geeft een brede maar ook verdiepende kijk op de psychotherapeutische denkkaders en therapieën. Ik heb in dit leerzame jaar inzichten en vaardigheden opgedaan, waarvan ik zeker weet dat die rest van mijn toekomstige carrière als psychiater bruikbaar zullen zijn.”
Srosh, hoe heb jij de stage ervaren?
”Mijn psychotherapiestage bij de KKP heb ik als enorm waardevol en leerzaam ervaren. Tijdens de stage heb ik intensief kennisgemaakt met de transactionele analyse, een methodiek die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan mijn professionele ontwikkeling, zelfkennis en psychotherapeutische vaardigheden.”
Wat sprak je het meeste aan tijdens je stage?
”Wat me bijzonder aansprak, is de holistische benadering die zowel diepgaand als eenvoudig is. Het brede perspectief op de mens achter de klachten, met oog voor transgenerationele en culturele factoren, heeft me doen inzien hoe cruciaal het is om de klachten van een patiënt in hun volledige context te begrijpen. Dit inzicht heeft mijn vermogen om persoonlijkheidsstoornissen, angststoornissen, depressies en OCD te begrijpen en effectief te behandelen, aanzienlijk versterkt.”
Hoe heeft dit bijgedragen aan jouw ontwikkeling als AIOS?
”De scheiding tussen psychiatrische en psychotherapeutische taken die je als AIOS hebt, draagt bij aan een beter begrip en waardering van elke discipline, en laat zien wanneer samenwerking synergie oplevert. De opzet, waarin je in cycli van 7 weken steeds een nieuwe groep patiënten van begin tot eind begeleidt, bood me diepgaand inzicht in psychotherapie, bleef uitdagend en gaf me de kans om mijn competenties verder te zien groeien.”
Afsluitende woorden
”De Viersprong zelf heb ik ervaren als een professionele organisatie waar medewerkers trots zijn op hun werk. Deze trots blijkt uit hun bereidheid om echt beyond the call of duty te gaan voor de patiënt. Er is een enthousiaste opleidingsgroep en goed georganiseerd onderwijs waarin je kennismaakt met belangrijke psychotherapeutische concepten. De opleider is zeer betrokken bij de opleiding, wat laagdrempelig sparren over opleidingswensen mogelijk maakt en de betrokkenheid bij organisatorische aspecten van de opleiding stimuleert.
De diversiteit aan psychotherapiemethodieken die andere AIOS hanteren, zoals MBT, DGT en schematherapie, zorgt voor een vruchtbare kruisbestuiving en biedt de mogelijkheid om meerdere benaderingen te verkennen.
Kortom, deze stage is een verrijkende ervaring die ik niet had willen missen en ik kan deze stage iedere AIOS van harte aanbevelen!”
Wil jij, net als Sander en Srosh, je psychotherapeutische kennis en vaardigheden verder ontwikkelen als toekomstig psychiater? Kies voor de keuzestage psychotherapie bij de Viersprong, waar je een jaar lang ervaring opdoet in diverse behandelsettings, van ambulant tot klinisch.
Begeleid door ervaren psychiaters en supervisors word je volwaardig lid van een multidisciplinair team, waar je samenwerkt, leert en kunt terugvallen op collega’s. Duik in de veelzijdige wereld van psychotherapie en neem deel aan behandelplanbesprekingen en intervisies. Solliciteer nu en ontdek de mogelijkheden op onze locaties in Amsterdam, Bergen op Zoom, Halsteren en Rotterdam!
Mis je informatie en heb je nog vragen? Dan kun je contact opnemen met José Timermans (managementassistente A- en P-opleiders). Zij is te bereiken via jose.timmermans@deviersprong.nl of via 06-10280823.
Interviewmomenten:
Vier keer per jaar organiseert de opleiding sollicitatiegesprekken met kandidaat AIOS.
Kennismakings-/sollicitatiegesprek:
Stageplaatsselectie:
Terugkoppeling:
Beslissing:
Vervolgprocedure:
Arbeidsvoorwaardengesprek:
Contractafspraken:
We hechten eraan dat er zowel vanuit de Viersprong een engagement is voor je psychotherapie stageplek als vanuit jou dat je ook komt voor de stage. Wanneer onvoorziene (persoonlijke) omstandigheden ertoe zouden leiden dat je toch een andere keuze wil/ moet maken, vragen we je dat zo spoedig mogelijk te laten weten zodat we collega’s die we hebben moeten teleurstellen alsnog een kans kunnen geven deze stage te lopen.
– Laura Pütz